
Ondernemers van middelbare leeftijd doen het beter!
Artikel van Alex Maritz
Bill Gates was 21 toen hij en Paul Allen Microsoft oprichten. Steve Jobs was 22 toen hij en Steve Wozniak Apple lanceerden. Mark Zuckerberg begon Facebook in zijn Harvard-slaapzaal. Biografieën van tech-miljardairs die op jonge leeftijd grote successen boekten. Ze hebben ervoor gezorgd dat we denken dat ondernemerschap een spel van jongeren is. Niet waar. Zulke verhalen zijn eerder uitzonderingen op de regel. Jong beginnen kan een aantal duidelijke voordelen hebben. Om te beginnen geeft het je veel meer tijd om te falen zoals de meeste ondernemers doen voordat ze het allemaal voor elkaar hebben en slagen.
Maar over het algemeen suggereert het onderzoek dat een hogere leeftijd samen gaat met meer ondernemerssucces. Dit is een belangrijk beleidspunt voor overheden die graag willen dat mensen langer blijven werken (en belasting betalen). Ondanks dat de werkgelegenheidsvooruitzichten voor werkzoekenden boven de 45 jaar aanzienlijk afnemen.
Bedrijfsgroei volwassen ondernemers
Mijn onderzoek met Bronwyn Eager (Univeristeit van Tasmanië) en Saskia De Klerk (Universiteit van Sunshine Coast) suggereert dat volwassen ondernemerschap – na de leeftijd van 50 jaar – sneller groeit dan welke andere leeftijdsgroep in Australië dan ook. Volwassen ondernemers runnen ongeveer een derde van alle bedrijven die jonger zijn dan drie jaar oud. (Al met al zijn volwassen ondernemers ongeveer 380.000 bedrijven gestart met een omzet van ongeveer $12 miljard Australische dollar per jaar.)
Jongere ondernemers hebben wel wat voordelen. Als groep zijn ze gezonder en hebben ze minder gezinsverplichtingen. Ze zijn misschien minder risicomijdend, vaak omdat ze minder te verliezen hebben. Ze kunnen ook profiteren van de positieve perceptie van anderen over hen als “jeugdig”.
Maar volwassen ondernemers hebben drie belangrijke voordelen: menselijk kapitaal, sociaal kapitaal en financieel kapitaal. Ons onderzoek omvatte het ondervragen van meer dan 1.000 volwassen ondernemers. En het zoeken naar de samenhang van de resultaten met andere onderzoeken naar ondernemers. Onze bevindingen geven aan dat oudere ondernemers zakelijke- en levenservaring, kennis en vaardigheden, sociale netwerken en middelen hebben opgebouwd die hen beter uitrusten voor succes.
Ze hebben over het algemeen betere sociale vaardigheden. Ook zijn ze beter in staat om hun emoties te reguleren dan diegenen die jonger zijn. Ze hebben wel een lagere risicotolerantie dan jongere ondernemers. Dit wordt echter gecompenseerd door andere factoren, zoals vertrouwen in hun capaciteiten en ervaring. Hun faalangst is dus minder dan die van hun jongere collega’s.
De cijfers spreken in hun voordeel
Ons onderzoek ondersteunt eerdere studies die geen bewijs vinden om te suggereren dat jongere ondernemers meer kans hebben om te slagen dan die op middelbare leeftijd. MIT Sloan School of Management professor Pierre Azoulay en collega’s analyseerden bijvoorbeeld de gegevens over 2,7 miljoen oprichters van Amerikaanse bedrijven tussen 2007 en 2014 die ten minste één persoon in dienst hadden. De gemiddelde leeftijd bij oprichting was 41 jaar. Voor de “1 op de 1.000” snelst groeiende ondernemingen was de gemiddelde leeftijd 45 jaar.
De auteurs concluderen dat “alle aanwijzingen erop wijzen dat oprichters vooral succesvol zijn bij het starten van bedrijven op middelbare leeftijd of daarna, terwijl jonge oprichters achtergesteld lijken”. Inderdaad, ze ontdekten dat de slagingskans voor het creëren van succesvolle bedrijven dramatisch steeg met de leeftijd. Een 50-jarige oprichter had 1,8 keer meer kans om succesvol te zijn dan een 30-jarige oprichter. De jonge twintigers hadden de laagste kans op succes.
De overheid kan helpen
Ondernemerschap kan daarom een levensvatbaar alternatief zijn voor werkloosheid op volwassen leeftijd. Er is echter overtuigend bewijs dat ondernemers van middelbare leeftijd gespecialiseerde overheidssteun en stimulansen nodig hebben, zowel om hun bedrijf te starten als hun bedrijf te laten groeien.
Dit artikel van Alex Maritz, hoogleraar ondernemerschap, La Trobe Business School, La Trobe University, is opnieuw gepubliceerd vanuit The Conversation onder een Creative Commons-licentie. Lees het originele artikel.
Heb je een website nodig voor je onderneming?